Borneo rondreis – dieren spottend de jungle in

Een van de grootste eilanden van Zuidoost-Azië verleidt tot een rondreis waar genieten nog een understatement is. Het eiland hoort maar liefst drie staten toe: Indonesië, het kleine Brunei en Maleisië (waarvan het ‘t oostelijke deel vormt). Qua inwonertal komt dit schitterende tropische eiland nauwelijks boven dat van Nederland uit maar hier ga je niet op trektocht naar koeien, rotganzen en schapen. Borneo bulkt van een meesterlijke jungle natuur en is het thuis van een enorme weelde aan exotische dieren. Een Borneo rondreis wordt dan ook een uitdaging om in de jungle je weg te vinden; en steeds maar weer ontmoetingen met de dierlijke bewoners aan te gaan. Wie een Borneo rondreis tot zijn avontuur maakt, moet bijna wel van wildlife houden. Er is geen betere plek op aarde om zeldzame diersoorten mee te maken. Dit spotten van dieren in het wild heb je met enige training ter plekke snel onder de knie.

Dieren en wildernis

Je eerste bestemming moet bijna wel Sabah, in noordelijk Borneo, worden. Hier is je spot kans meteen het grootst. Dwergolifanten en krokodillen vermaken zich aan de oevers van de rivieren. Probeer eens een riviersafari in Sukau. Om dan ook even bij de orang-oetans in het Sepilok Rehabilitation Centre op bezoek te gaan. Daar kun je de roodharige apen in het echt zien; tijdens een jungletocht wordt de kans zo’n beetje nihil, ook omdat de orang-oetan een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld is. Er is wel hoopgevend nieuws want de populatie is een klein beetje gegroeid. Doe de Sumatraanse neushoorn ook eens na en neem een mineraal modderbad, bijvoorbeeld in het wildreservaat van Tabin. Zo begint je rondreis Borneo meteen goed.

Houd je hoofd erbij op je Borneo rondreis!

De bevolkingsdichtheid van Borneo mag dan niet zo groot zijn, als je een van haar volkeren meemaakt, wordt kennismaken wel bijzonder. In de deelstaat Sarawak staan de longhouses van de lokale Iban stam. Zij hebben naam en faam gemaakt als de ‘koppensnellers’. Nu doen ze vrediger werk op de plantages. Kennismaken met de Iban is bijna een cultuurshock, ook omdat ze deels nog hun animistische cultuur hooghouden. Het menu van de Iban bestond vroeger niet uit aardappels met jus maar uit neushoornvogels, nevelpanters en slankapen.

Snorkelen en duiken

Je Borneo rondreis kun je ook onder water vervolgen. Borneo is immers een eiland. Pak de boot naar het nationale park van Tunku Abdul Rahman en zet een snorkel op je gezicht. In deze tropische weelde loop je zo van de zandstranden een kleurrijke vissen wereld tegemoet. Een schitterende marine park dat bestaat uit de vijf eilanden Gaya, Manukan, Sapi, Sulug en Mamutik. Met ook duikscholen om dieper te kunnen dan een snorkel. Liefst 25 prachtige duikspots ontvouwen een onderwaterwereld die magisch is.

Niet te missen op je Borneo rondreis

Je Borneo rondreis leidt je niet naar grote historische steden maar er zijn wel een aantal highlights die je tijdens je reis niet zou mogen missen:

  • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre;
  • Nationaal park Batang Ai (Iban stam);
  • Kuching (hoofdstad van Sarawak);
  • Eiland Lankayan (tropisch strandparadijs);
  • Wildreservaat Tabin;
  • Trektocht over de berg Kinabalu;
  • Nationaal park Kubah (een grote kikker kermis);
  • Schiereiland Damai (kajaktochten);
  • Grotten van Mulu (vleermuizen metropool).

Gerelateerde berichten